Näsbys första folkskola började byggas 1898. Platsen heter Krokliden och ligger en bit norr om Ivars korsning/rondellen.
Barnen från Näsby gick i folkskola i Finby tills Näsby folkskola stod klar hösten 1899. Karl-Oskar (1883-1907) utvandrade till Amerika och dog hastigt i tyfusfeber då han var på väg att vaska guld.
I slutet av 50-talet började elevantalet i de olika skolorna runtom i Närpes att sjunka och Näsby folkskola var den första skolan som drabbades av indragning. Näsbyeleverna skulle överföras till centralfolkskolan i Finby. Det här berodde inte så mycket på att det inte skulle finnas tillräckligt med elever, det var av ekonomiska skäl som skolan drogs in.
Näsbyborna gav sig dock inte utan strid, man förde fram argument som att många barn skulle få en lång skolväg genom ett centrum med tät trafik, att både skolan och lärarna var bra liksom förhållandena i övrigt. Själva skolhuset borde dock ha renoverats för länge sedan, vilket inte kommunens beslutande organ hade ansett att det fanns pengar till.
Näsby och Finby sammanfördes till ett skoldistrikt 1.8 1960 och då den nya tillbyggnaden vid centralskolan i Finby togs ibruk 1.9 1961 var näsbyskolans saga all. Barn från Näsby skulle härefter aldrig gå i en egen skola, indelningen i skoldistrikt gjorde att eleverna under årens lopp kom att splittras på flera olika skolor, dock ingen i Näsby.
Med en vemodsfylld avskedsdikt av fd eleven Inga Strandberg avtackades de gamla lärarna.